marți, 10 ianuarie 2017

Copilului tău nu-i place să învețe?



Majoritatea copiilor au o repulsie mare față de învățat, care crește odată cu vârsta, în special când vine vorba de teme. Cauzele pot fi multiple: copilului nu îi place să i se spună ce să facă, are probleme cu autoritatea, nu îl atrage informația, nu îl atrage modul în care este prezentată informația, simte presiunea lui “a trebui”, nu înțelege de ce trebuie să își petreacă timpul altfel decât jucându-se, are asteptări prea mari de la el sau simte că ceilalți au asteptări din partea lui, nu vede rostul învațatului, se simte incapabil să asimileze informația, etc.

Este adevarat că nu toată informația prezentată este interesantă sau necesară pentru copii, aceasta poate fi plictisitoare sau chiar depășită, iar sistemul de evaluare creează o adevarată presiune asupra copiilor. Dar aici intervine talentul pedagogului și, totodată, al intermediarului, adică al părintelui. Secretul stă în modul în care prezentăm informația și în a-i da libertate copilului să iși exploreze interesele si pasiunile, fara sa se simta comparat cu altii sau presat de un sistem de notare.
Iată ce poți face, în calitate de părinte, pentru a-l motiva pe copil să învețe:

1. Combină distracția cu învățatul
Se știe că jocul este metoda cea mai potrivită de învățare pentru copii. Încearcă să îi prezinți copilului concepte noi cu ajutorul unor jocuri speciale sau creează-le chiar tu. Nu trebuie decât să îți folosești imaginația pentru a face din învățat o joacă. De exemplu, pune-i intrebări despre un subiect și stabilește niște reguli ale jocului. Poți încerca recompensarea prin diferite mijloace în funcție de vârsta copilului, dar cu măsură. O altă idee ar fi ca, în timp ce învață despre un subiect, să îi oferi ocazia să își dezvolte imaginația și creativitatea pentru a concepe un mic proiect: de exemplu, la fiecare răspuns corect va mai trage o liniuță sau va mai colora o bucățică dintr-un desen-surpriză. Astfel îi stârnești curiozitatea și îi menții interesul în procesul de învățare.


2. Fii tu însuți un exemplu
Este important să arăți interes și entuziasm pentru a învăța lucruri noi. Încearcă să îi vorbești despre ceva ce ai aflat recent și arată-te curios să afli mai multe despre acel subiect. Dacă va vedea că te interesezi și chiar îți place să faci acest lucru, se va simți și el atras să învețe lucruri noi și va percepe învățatul nu ca pe o povară, ci ca pe o plăcere.

3. Vorbește cu el despre ce a învățat la școală
Punându-i întrebări despre ce a învățat la școală, îl vei determina să își reamintească informația și, astfel, o va putea asimila și înțelege mai bine. Încurajează-l să își exprime părerile și trăirile cu privire la ceva ce a învățat, întreabă-l ce nu a înțeles, roagă-l să-ți explice un concept nou, iar dacă simte că nu a înțeles prea bine sau ar dori să afle mai multe, faceți împreună o cercetare pe google sau prin alte mijloace.


4. Încurajează-i pasiunile și interesele
Atunci când există pasiune pentru ceva, nu se pune problema să faci un lucru “pentru că așa trebuie”. Descoperă care sunt hobby-urile copilului și înscrie-l la activitățile extrașcolare care i se potrivesc și îl stimulează. Fiind motivat să facă acele lucruri, va înțelege că numai cu efort și perseverență poate obține succes și, cel mai important, satisfacție. Iar această regulă se aplică și în procesul de învățare la școală.


5. Arată entuziasm pentru fiecare reușită
Este foarte important să fii alături de copilul tău și să îi împărtășești emoțiile și trăirile. Mai ales când vine vorba de învățat. Eforturile pe care le depune trebuie apreciate și cum poți să îl răsplătești mai bine decât bucurându-te împreună cu el, arătându-i entuziasm și încurajându-l în munca sa. Pentru micile “victorii” de la școală poți folosi și recompense, cum ar fi o ieșire în natură, vizionarea unui film preferat, gătitul împreună și alte activități educative și stimulatoare pentru dezvoltarea sa, care îi fac plăcere.
Rolul oricărui părinte este să fie pilonul principal în educația copilului, indiferent sub ce formă se realizează aceasta, și să îl încurajeze să își urmeze pasiunile, oferindu-i libertate de alegere în drumul său. Dacă învățatul e resimțit ca o obligație, copilul nu va putea găsi cu adevarat sensul acestui proces natural, cu care ne întâlnim zi de zi, și îi va fi greu să își descopere propriul sens, în cele din urmă. De aceea, acordă-i libertatea de a alege și insuflă-i o dragoste sănătoasă pentru cunoaștere.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu